Care sunt cele mai utilizate tipuri de freze dentare

dinti perfectiPentru a asigura calitatea lucrărilor dentare, indiferent de natura lor, precum și pentru a le oferi rezultate excelente pacienților, specialiștii au nevoie de cel mai bun instrumentar stomatologic. Din acest motiv, procesul de selecție în vederea achiziționării materialelor și a ustensilelor folosite ar trebui să fie unul riguros.

De regulă, frezele dentare pot fi folosite în cazul unor intervenții stomatologice de tipul obturației, spre exemplu, însă își găsesc utilitatea și în cazul preparării lucrărilor protetice în laboratoarele dentare.

Obturația nu este chiar o procedură simplă, iar pentru ca aceasta să se realizeze în bune condiții, dentistul are nevoie de pricepere și de instrumente eficiente, bineînțeles.

Pentru a prepara cavitățile pentru o astfel de intervenție sau pentru a șlefui bonturile pentru coroanele și punțile dentare, stomatologul are nevoie de freze dentare. Cu siguranță că acestea fac parte din categoria celor mai utilizate ustensile de către specialiști.

Freza dentară – un instrument de tortură?

Erado este un prototip de freză dentară care a fost inventat în anul 1864 de către George Fellows Harrington și era prevăzut cu un mecanism mai sofisticat decât configurația primitivă a celor dintâi modele. Astfel, acesta permitea o funcționare de aproximativ două minute.

De altfel, viteza mică a frezelor dentare utilizate în trecut provoca durere și chin pacienților, de aceea, mulți dintre ei au asociat mental freza dentară cu un instrument de tortură eficient.

Tipuri de freze dentare

Freza dentară este un aparat rotativ abraziv util în cazul unor intervenții stomatologice. Atunci când inspectează piața stomatologică, principalele criteriile la care se raportează specialiștii în momentul achiziționării sunt prețul și bineînțeles calitatea.

De altfel, mulți dintre aceștia tind să aleagă opțiuni avantajoase, altfel spus să se orienteze către ofertele magazinelor de specialitate care comercializează freze dentare ieftine.

În funcție de modul de operare, instrumentele rotative se pot clasifica în:
➢ Freze diamantate – îndepărtează structura dentară prin abrazarea suprafeței și sunt eficiente pentru șlefuirea smalțului sau pentru secționarea ceramicii;
➢ Frezele extradure – au abilitatea de a reduce structura dentară cu ajutorul părților metalice și tăioase
Cele mai frecvente tipuri de freze dentare utilizate de către specialiști sunt:
1.Freze dentare metalice
2.Freze dentare diamantate
3.Freze dentare extradure

Freza diamantată – alcătuire și clasificare

Spre deosebire de frezele metalice, cele diamantate produc mai puțină căldură. Conform ISO (International Organisation for Standardisation), frezele dentare diamantate pot fi clasificate ținând cont de anumiți factori cum ar fi forma și tipul capului activ, lungimea frezei și tipul de mâner.

Diamantul ocupă poziția 10 pe scara Mohs – denumită și scara durității, medicul stomatolog se poate bucura de o perioadă îndelungată de utilizare a frezelor diamantate. De obicei, mărimea particulelor folosite diferă de la un producător la altul, dar instrumentele rotative se dispun pe suprafață în mod egal. La nivelul gâtului frezei dentare, se poate distinge granulația diamantului – de la foarte mare la ultrafină.

Freza dentară extradură

Frezele extradure sunt utilizate pentru finisarea lucrărilor protetice – pentru șlefuirea dinților, a osului sau a protezelor dentare. Sunt realizate din carbură și sunt alcătuite din două piese – ax și partea utilă.

Așadar, la momentul de față, există o gamă variată de articole pe care le poți achiziționa în magazinele online – fie că vorbim despre echipamente de laborator sau despre ustensile utile pentru restaurarea protetică, igienă sau implantologie.


Publicat  :  mai 30, 2018

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare