Andrei Alexandru, deputat PNL de Giurgiu, Declaraţie Politică despre Incinerator: Solicit public domnului ministru Alexandru Rafila modificarea urgentă a ordinului emis în aprilie şi reintroducerea limitelor minime de distanţă pentru construirea acestui obiectiv!

andrei alexandru

Vă aduc astăzi în atenţie o situaţie cu adevărat explozivă pentru locuitorii municipiului Giurgiu, care, alături de vecinii de peste Dunăre – oamenii din Ruse, protestează, de mai bine de două luni, împotriva intenţiei de construire a unui incinerator, la Giurgiu.
Giurgiuvenii sunt revoltaţi, pentru că nu este vorba despre un incinerator oarecare, ci despre o instalaţie care ar urma să ardă deşeuri medicale, dar şi resturi animale şi alte deşeuri periculoase, afectând grav calitatea aerului din oraş, în condiţiile în care instalaţia ar urma să fie construită în intravilanul municipiului Giurgiu, la mai puţin de 500 de metri de locuinţele oamenilor.
S-a ajuns în această situaţie pentru că, deşi principala responsabilitate a Ministerului Sănătăţii este protejarea sănătăţii publice, cu mai puţin de o lună înainte ca APM Giurgiu să organizeze, conform legii, dezbaterea publică pentru avizarea incineratorului, Ministerul Sănătăţii emite un ordin ce modifică normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014, eliminând din conţinutul actului normativ obligativitatea respectării distanţei de 500 de metri faţă de zonele locuite.
Ce apără domnul ministru, de fapt? Sănătatea populaţiei ori alte grupuri de interese?
Pentru că problema este una extrem de gravă pentru Giurgiu, colega mea, deputatul Gabriela Horga, l-a interpelat pe ministrul Rafila pe această temă, iar răspunsul primit este departe de a fi edificator, în condiţiile în care ministerul condus de Alexandru Rafila citează dintr-un studiu de impact, realizat la comanda şi pe cheltuiala investitorului, vorbind despre „un impact pozitiv economico-social asupra vieţii giurgiuvenilor” şi nicidecum despre impactul asupra sănătăţii publice.
Am urmărit acest subiect cu maximă atenţie şi interes, încă de la dezbaterea publică organizată de APM, exprimându-mi dezacordul categoric faţă de o astfel de investiţie la Giurgiu, în condiţiile în care municipiul şi zonele limitrofe au o nefericită experienţă legată de poluarea aerului, cauzată de funcţionarea Combinatului Chimic.
Imediat după acea dezbatere, am făcut numeroase demersuri la toate instituţiile statului implicate, pentru a stopa autorizarea construirii acestui incinerator la Giurgiu, conştient de urmările catastrofale pe care funcţionarea unui astfel de obiectiv le-ar avea asupra calităţii aerului şi, implicit, asupra sănătăţii giurgiuvenilor.
De aceea, solicit public domnului ministru Alexandru Rafila modificarea urgentă a ordinului emis în aprilie şi reintroducerea limitelor minime de distanţă pentru construirea acestui obiectiv, reamintindu-i că principala sa obligaţie este protejarea sănătăţii populaţiei, şi nu cea a unor grupuri de interese.
De asemenea, îl atenţionez pe domnul ministru al sănătăţii, Alexandru Rafila, că, dacă nu va modifica urgent acel ordin, voi vota orice moţiune simplă împotriva sa, pentru că sănătatea giurgiuvenilor nu este negociabilă!


Publicat  :  octombrie 16, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare