Europarlamentarul Victor Negrescu la Bruxelles: Urmărim crearea unui program european privind „Primul loc de muncă decent”

p2Asigurarea “primului loc de muncă decent”, mai multe facilități pentru ca tinerii să-și poată dezvolta afaceri și metode de a stimula participarea civică a acestora au fost principalele teme dezbătute miercuri şi joi la Bruxelles, în cadrul unui eveniment inițiat de europarlamentarii social-democrați Victor Negrescu și Viorica Dăncilă.
Prima ediție a „Youth Social and Economic European Forum” și-a propus să încurajeze schimbul de idei și colaborarea între decidenții europeni și tinerii implicați în societatea civilă, mediul de afaceri și sindicatele din UE.
”Una dintre soluțiile pe care Forumul le avansează decidenților privește modul în care poate fi creat un program european intitulat <> pentru finanțarea de noi locuri de muncă stabile în UE, în condițiile în care programele <<Garanția Europeană pentru Tineri>> și <<Inițiativa Europeană pentru Tineret>> nu au rezolvat criza șomajului pe termen lung din cauza subfinanțării.
Am invitat 50 de tineri sindicaliști, întreprinzători și membri ONG din România pentru a prezenta, în fața reprezentanților instituțiilor europene, problemele cu care se confruntă și pentru a face un schimb de experiență cu omologii lor din alte state membre UE”, subliniază europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD.

Temele de dezbatere ale “Forumului European Social și Economic pentru Tineri” au vizat relația dintre Parlamentul European și societatea civilă, cu accent pe politicile ocupaționale și măsurile eficiente de combatere a șomajului în rândul tinerilor. Dezbaterea a căutat să identifice cele mai bune soluții pentru asigurarea unui prim loc de muncă decent pentru orice tânăr din UE, stimularea inițiativelor antreprenoriale și a implicării civice a tinerilor.
p1Potrivit unui studiu realizat în luna septembrie, circa 4,5 milioane de tineri sub 25 de ani sunt șomeri în Uniunea Europeană, dintre care 3 milioane trăiesc în zona euro. Din păcate, rata șomajului s-a păstrat relativ constantă față de aceeași lună a anului trecut, fiind calculată la 20,1% pentru UE și 22,1% pentru zona euro. Cele mai mari probleme sunt în Grecia (48,6% în luna iulie), Spania (46.7%), Croația (43.1%) și Italia (40.5%).
„Fiind atât de afectați de șomaj, tinerii din Europa și-au pierdut speranțele privind atingerea obiectivelor profesionale și personale, deoarece costurile ridicate generează o perioadă prelungită de dependență a acestora față de sprijinul familiei. Din acest motiv asistăm și la o scădere a nivelului de implicare civică a tinerilor, care în acest moment sunt deziluzionați”, consideră europarlamentarul român Victor Negrescu.
Un raport din 2013 făcut public de Comisia Europeană arată că tinerii între 15 și 30 de ani nu sunt atrași de ideile participării electorale sau a implicării în luarea deciziilor politice. Doar jumătate dintre cei chestionați au votat în ultimii trei ani la scrutinurile locale, regionale sau naționale, o scădere de circa 10% față de situația din 2011.


Publicat  :  noiembrie 23, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare