La data de 24 noiembrie 2025, Comitetul județean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu s-a întrunit în ședință periodică de lucru, la sediul Instituției Prefectului – județul Giurgiu, sub coordonarea prefectului Ion Ghimpețeanu.
În cadrul ședinței a fost prezentată o informare privind activitățile desfășurate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, pentru protejarea intereselor consumatorilor și pentru asigurarea implementării cerințelor privind siguranța alimentelor.
Potrivit directorului executiv al D.S.V.S.A. Giurgiu, Andrei Darie, acțiunile de verificare efectuate în cursul anului 2025 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condițiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, evidența documentelor și a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscurilor.
La nivelul unităților autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor a fost efectuat un număr de 389 de controale și au fost prelevate 121 de probe.
La nivelul unităților înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor de origine animală a fost realizat un număr de 1.243 de controale și au fost prelevate un 330 de probe.
Pe domeniul siguranței alimentelor de origine non-animală a fost efectuat în baza un număr de 1.218 controale și au fost prelevate 365 de probe.
Pentru neregulile constatate cu încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 315.600 lei, și 7 avertismente.
Principalele neconformități identificate și sancționate conform legislației sanitare veterinare în vigoare au fost:
– funcționarea unităților fără documente de înregistrare;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă;
– nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic;
– nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare;
– comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat.
Pentru nerespectarea condițiilor de autorizare a unităților supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor a fost emis un număr de 5 ordonanțe de suspendare a activității și 363 de decizii pentru încetarea activității.
La finalul prezentării, directorul executiv al D.S.V.S.A. Giurgiu a subliniat faptul că instituția pe care o conduce nu are rolul principal de a sancționa, aplicând amenzi, ci de a găsi soluții împreună cu operatorii economici pentru a proteja cât mai bine interesele consumatorilor.
Referitor la acest subiect, colonelul în rezervă din cadrul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – filiala Giurgiu, Adrian Drăguț, a semnalat faptul că anumiți comercianți din Piața Centrală și din cartierul Tineretului din municipiul Giurgiu își desfășoară activitatea de vânzare de produse lactate și de origine animală în condiții improprii din punct de vedere igienico-sanitar. Pentru a fi remediată situația, aceasta a sugerat crearea unui cadru corespunzător de vânzarea a produselor menționate.
Directorul D.S.V.S.A. Giurgiu a replicat că spațiile de vânzare sunt administrate de către conducerea Pieței, iar inspectorii pentru siguranța alimentelor verifică dacă sunt respectate cerințele sanitare-veterinare ale produselor oferite spre vânzare.
Acesta a adăugat că în ciuda faptului că de foarte multe ori comercianții în cauză sunt somați să își înceteze activitatea, ei revin la scurt timp după plecarea autorităților și manifestă reticență atunci când se încearcă instruirea lor din punct de vedere sanitar-veterinar.
La rândul său, prefectul județului Giurgiu a transmis faptul că a solicitat autorităților competente efectuarea unui control amplu în Piața Centrală, în contextul în care și alți cetățeni au semnalat nereguli aici.
De asemenea, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă va fi constituită, prin ordin al prefectului, o comisie mixtă de control care va efectua verificări la toate târgurile din județul Giurgiu, în special la cel de la Călugăreni.
”Vom monitoriza cu foarte mare atenție conformitatea produselor care sunt vândute în preajma sărbătorilor, pentru a apăra sănătatea și siguranța alimentară a cetățenilor și nicio abatere care poate constitui pericol la adresa acestora nu va fi tolerată” – a precizat prefectul Ion Ghimpețeanu.
La finalul ședinței, acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului cazurilor de varicelă și de viroze respiratorii în rândul copiilor, în special la nivelul municipiului.
”Voi contacta cu celeritate Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu pentru a transmite în regim de urgență tuturor directorilor unităților de învățământ protocolul de colaborare dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Este foarte important să fin atenți în astfel de situații delicate, de aceea rog părinții, în special pe cei ai preșcolarilor, să nu își trimită copiii la școală dacă aceștia prezintă semne de boală.” – a conchis prefectul Ion Ghimpețeanu
Instituția Prefectului: Sănătatea și siguranța alimentară a consumatorilor – priorități pentru autoritățile giurgiuvene
Publicat
: noiembrie 24, 2025










Post your comments