2000 de porci, vopsiţi în galben, vor „protesta” în faţa APIA Giurgiu

15136019_10205879857155229_3993733596419919067_nSăptămâna viitoare se anunţa un protest unic în Giurgiu: peste 2000 de porci vor fi aduşi în faţa sediului APIA Giurgiu. Este un mod inedit de protest, faţă de acţiunile de ” poliţie politică „, prin care se încearcă să fie închisă una dintre puţinele afaceri simbol pentru judeţul Giurgiu. Este modul de protest al unor oameni de afaceri ce sunt hartuiţi permanent, doar pentru orgoliul unui politician giurgiuvean, vopsit în galben:

„Producem anual 2 milioane jumătate de kg carne de porc. O lună de zile, românii mănâncă din carnea produsă în cele două ferme ale noastre. Avem 7500 de porci pe ciclu de producţie, suntem printre primele 5 ferme de porcine din ţară şi singurele puncte din Giurgiu care mai sunt funcţionale. Importăm purceluşi la preţul de 70 de euro. Îi vindem cu 150 de euro. Câştigul nu este unul mare, pentru că diferenţa intră în costurile de hrană şi întreţinere. Există o subvenţie de 30 de euro ce se acordă pe un program european, privind bună creştere a animalelor. În ultimii doi ani, aceasta nu a mai fost acordată. Când am făcut solicitarea, au început controalele şi şicanele „
– spune Maria Corbea, administratorul fermelor de porcine din comuna Prundu.

În doar câteva luni, fermele de la Prundu au fost verificate, aproape zilnic, de către D.S.V, Apele Române, Mediu, APIA, AFIR. Cei mai agresivi sunt inspectorii DSV, care au reuşit performanţa să aibă un control la două zile:”Nu suntem deranjaţi de către aceste controale. Toate au arătat că suntem în regulă cu prevederile legale. Cei de la mediu, au spus că nici într-un spital nu au găsit mai multă curăţenie decât în fermele noastre. Deranjant este faptul că inspectorii acestor instituţii refuză să întocmească un raport de control şi nu vor să semneze în registrul unic de control”.

Pentru ” bunăstarea animalelor” la fermele din Prundu a mai fost instalat un termo –
sistem pentru filtrarea luminii solare ce pătrunde prin geamuri. Au venit inspectorii AFIR, ce au ajuns la concluzia că „ar fi fost create condiţii artificiale pentru creşterea porcilor.”
Pornind de la această frază, APIA Giurgiu intenţionează să anuleze subvenţia de bunăstare şi să solicite, retroactiv, rambursarea tuturor plăţilor efectuate.

Din aceste motive, săptămâna viitoare, 2000 de porci vor mărşălui prin Giurgiu, în speranţa salvării locurilor de muncă a 30 de persoane şi carnea pe o lună a românilor „Porcii vor fi vopsiţi în galben. Dintr-o ambiţie bolnavă, se vrea distrugerea unei afaceri care aduce atâtea beneficii acestui judeţ”- a mai adăugat Maria Corbea.

Claudiu Cimpoeru


Publicat  :  noiembrie 19, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare