Tineri care au riscat si au castigat

444

Grupurile de Actiune Locala sunt Asociatii, asa cum sunt definite prin OG nr. 26, un parteneriat public privat, care se infiinteaza in vederea implementarii unei strategii de dezvoltare locala. Un astfel de Grup de Actiune Locala este si Asociatia „GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu”, asociatie al carei presedinte este Nan Genu, si manager este Ionut Cioaca – doi tineri giurgiuveni care au inteles sa sprijine dezvoltarea mediului rural, implicandu-se activ in activitatea Asociatiei.
Strategia GAL-ului a fost aprobata de Ministerul Agriculturii, autoritate care a si autorizat Asociatia sa desfasoare activitatea legata de implementarea unor proiecte cu fonduri europene in mediul rural de pe teritoriul acoperit de GAL.
„Din pacate nu am avut un exemplu de practica in zona, insa am studiat foarte bine ceea ce au facut alte GAL-uri din afara tarii. Am participat la intalniri si schimburi de experienta in tari din Europa, unde s-a discutat foarte mult despre Programul Leader, iar noi am pus in practica lucrurile bune pe care le-am vazut acolo si care puteau fi implementate la noi. Pe teritoriul Romaniei, putem spune ca am fost pionieri”, a precizat Nan Genu, presedintele GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu.
Despre modul si imprejurarile in care a luat fiinta Asociatia si despre greutatile intampinate a facut precizari Ionut Cioaca, managerul acestui GAL.
„Este foarte mult de povestit pe acest subiect… Nu a fost deloc usor si am avut momente cand am vrut sa renuntam, insa suntem amandoi tineri si ambitiosi, asa ca iata-ne ajunsi la finalul proiectelor implementate in aceasta prima etapa. In anul 2010 am fost amandoi la un schimb de experienta in Franta, unde am vizitat mai multe astfel de Asociatii tip GAL. Sigur ca in Franta, notiunea de GAL este inca de acum 20 de ani, iar acum au ajuns la Programul Leader IV, in timp ce Romania este pe cale sa inceapa Leader II… Ne-a incantat ideea de a face acest GAL – era ceva nou si pentru noi si chiar pentru Romania… Am mai mers la un schimb de experienta si in Spania sa ne aprofundam cunostintele si sa vedem care sunt rezultatele, dupa care am demarat infiintarea GAL-ului la Giurgiu. Cel mai greu a fost sa explicam partenerilor pe care i-am luat in aceasta Asociatie ce este un GAL si cum functioneaza. A doua mare problema intampinata a fost, dupa aprobarea strategiei GAL-ului, a fost finantarea. Ca orice proiect european, noi trebuia sa facem anumite cheltuieli deloc de neglijat si trebuia sa ne autofinantam pana in momentul in care puteam sa facem cerere de rambursare la UE. Pentru a obtine un avans de functionare de la autoritatea de management trebuie sa venim cu garantii de 110% din valoarea avansului. O facilitate a statului Roman era ca aceasta garantie era asigurata de Fondul de garantare, dar Fondul de Garantare nu dadea garantia fara ca la randul lui sa aiba alta garantie… Astfel, acea garantie a noastra catre Fondul de Garantare a venit din partea presedintelui GAL – Nan Genu – care a completat un bilet la ordin in alb, in nume propriu, prin care si-a asumat raspunderea ca va da inapoi acei bani la sfarsitul implementarii strategiei. A fost un risc enorm la care ne-am expus si noi, toata echipa, dar mai ales presedintele. Pentru ca orice greseala a noastra sau orice derapaj de la implementarea strategiei s-ar fi rasfrant asupra patrimoniului personal al domnului Nan Genu. Din fericire am ajuns la finalul implementarii strategiei si suntem OK ”, a precizat managerul Ionut Cioaca.
Referindu-se la acest ultim aspect, Nan Genu a declarat: „In momentul in care am semnat acel bilet la ordin, am renuntat la toate activitatile pe care le desfasuram inainte si mi-am dedicat timpul si eforturile pentru Asociatie, pentru functionarea GAL-ului. Dar am avut incredere in echipa si s-a dovedit ca… investitia a fost una de succes”.
Asociatia GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu are parteneriat cu 11 localitati din sudul judetului Giurgiu (Vedea, Calugareni, Malu, Mihai Bravu, Izvoarele, Schitu, Singureni, Stoenesti, Gogosari, Putineiu si Stanesti), plus o localitate din judetul Teleorman (Cervenia).


Publicat  :  octombrie 20, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare