Sfintele moaşte de la „Ion Maiorescu”! sau… „Taci, fă, că eşti proastă!”

ion maio (2)

După batjocora la care a fost supus în ultimul deceniu, sâmbătă, 13 septembrie, Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”, unitatea de elită a învăţământului giurgiuvean, a redevenit ceea ce a fost cândva – cel puţin la nivel arhitectural. Mai rămâne ca elevii şi cadrele didactice să reuşească să reînvie spiritul şi atmosfera de altădată.

Era undeva chiar la început de an 1990, profesorul de istorie Ciobanu cunoscut mai mult după porecla „Ciombe” (misogin convins, cu a lui replică preferată pentru eleve: Taci, fă, că eşti proastă!”, urcă pe scările din incinta liceului, încă nu era colegiu pe atunci, alături de cel mai bun prieten al său, profesorul de economie Gogontea.

ion maio (3)

Din vorbă în vorbă, ajung pe scările înguste ce duceau în podul liceului. Ciombe mergea în faţă, Gogu în spatele lui. Realizând la un moment dat că a greşit drumul, profesorul Ciobanu se opreşte, Gogontea şi el, dar se dezechilibrează şi se agăţa de sacoul profesorului de istorie, pe care îl rupe: „Hai, mă Gogule, că tare prost mai eşti. După ce mă duci în pod, mai îmi rupi şi hainele de pe mine”!

Era perioada în care director era profesorul Ion Dincă, de care elevii nu mai ştiau pe unde să se ascundă, în care nu intrai în liceu fără uniformă şi tunsoarea adecvată. Pe atunci, încă tânăr, profesorul de matematică Olteanu era îndrăgostit de veşnic domnişoara de fizică Renee, soţii Gheorghiu erau ultimii profesori de limba rusă, Tarzan era aşteptat de către toţi elevii să se pensioneze.

ion maio (4)

Am fost printre primele generaţii ale profesorului de română Mugur Burcescu, de care multe eleve au fost îndrăgostite, dar nici el nu s-a lăsat prea mult invitat. Era Maiorescu din vremea profesorului de fizică Manda (nota 9 este pentru profesor iar 10 doar pentru Dumnezeu), cu Deles cântând la chitară sub frasinul din curtea liceului, era liceul ce încerca să se adapteze la noile realităţi de după anii 1990.

În mod ironic, după ce, în anii 2000-2004, PSD-ul, prin promovarea la conducerea liceului, a profesoarei de sport Paraschiva Zimnicaru, cea care a transformat Maiorescu într-un bâlci de prost gust, a trebuit să închidă cercul şi să redea demnitatea acestei unităţi de învăţământ.

Au fost foarte multe personalităţi care sâmbătă s-au perindat la „Ion Maiorescu” că la Sfintele Moaşte. Dacă sunt oameni de care putem lega meritul finalizării lucrărilor de la Ion Maiorescu aceşti sunt: profesorul Ion Dinca, primarul Nicolae Barbu, senatorul Nicolae Badalau, deputatul Nicolae Florian, vice-primarul Nicolae Vladu şi… cam atât.

ion maio (1)


Publicat  :  septembrie 15, 2014

Related Articles

Un comentariu

  1. crissti

    Poveste cu cei 2 distinsi profesori „Gogu” si „Ciombe” este putin pe langa realitate, lucrurile au stat cam asa : Cei doi coborau pe scarile de la cancelarie si intradevar unul din ei s-a impiedicat si in cadere a apucat maneca de la sacoul celuilalt iar celebrele replici au fost : Ba Gogule tare prost mai esti ! Lasa ma Victore ca se coase. De precizat ca intamplarea a avut loc pe vremea cand la liceul Majorescu existau clase de seral. Nu stiu ce parare ai tu despre cei doi profesori dar eu nu pot sa zic decat : „Gogule” odihnestete in pace ! si pentru ” Ciombe” Sa traiti domnule profesor.!

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare