În perioada 01.02.2025-31.01.2026, Asociația ”Millenium Art”, Giurgiu, implementează, în calitate de coordonator, proiectul de tineret Erasmus+, ”DANCE ACTIVELY N’ CELEBRATE EUROPE – D.A.N.C.E.”, cofinanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Asociația ”You Media” din Ortelle, Italia și Asociația ”Impuls” din Ruse, Bulgaria. Scopul acestui proiect este de a îmbina elementele tradiționale ale dansului popular cu mișcări din gimnastica aerobică, promovând un stil de viață sănătos și activ atât în rândul tinerilor dar și în rândul celorlalți membri ai comunității.
Prima reuniune de proiect a avut loc la Ruse, Bulgaria, în perioada 25-28 martie 2025.
În prima zi a reuniunii de proiect, participanții s-au implicat în dialoguri, jocuri de cunoaștere și vizite la obiective culturale și istorice.
De asemenea, au realizat un schimb de informații despre activitatea celor trei organizații de tineret din România, Bulgaria și Italia, învățând despre munca și obiectivele fiecăreia.
Pentru a pregăti o experiență de impact, a fost realizată o evaluare inițială, asigurându-ne că fiecare voce este auzită și fiecare așteptare este luată în considerare.
În a doua zi participanții au urmat un program structurat, axat pe dans, leadership, schimb cultural și inovație în mișcare.
Coregrafii au participat la o sesiune de proiect pentru a discuta tehnici de dans și pentru a explora metode de îmbinare a folclorului tradițional cu pași din gimnastica aerobică și muzică live, punând accent pe diversitatea culturală a celor trei țări europene.
Toate grupurile au participat la un atelier de dans, unde au învățat dansuri tradiționale din Italia, România și Bulgaria, integrând elemente de gimnastică aerobică pentru a crea o interpretare modernă. Această fuziune de stiluri a evidențiat unicitatea fiecărei culturi, promovând în același timp unitatea prin expresie artistică. Tot a doua zi, liderii de grup au avut o sesiune de lucru pentru a pregăti viitoarele activități ale proiectului.
Cea mai productivă zi a proiectului Erasmus+ D.A.N.C.E. a început cu o vizită în afara orașului, la Mănăstirea Dimitrie Basarabov, un important sit religios și istoric situat în pitorescul Parc Natural Rusenski Lom, în apropiere de Ruse. Această mănăstire, sculptată în stâncă, este dedicată Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, și are o mare semnificație spirituală atât pentru bulgari, cât și pentru români.
După această experiență culturală, participanților români și italieni li s-au alăturat 20 de tineri dansatori din Bulgaria.
Sub îndrumarea coregrafilor, grupul a combinat dansurile populare tradiționale cu mișcări aerobice dinamice, creând o fuziune între patrimoniul cultural și fitness, finalizând repertoriul de Folk Aerobic pentru Flash Mob-ul care a avut loc în centrul orașului Ruse, reunind dansuri tradiționale din Bulgaria, Italia și România, îmbinate creativ cu mișcări aerobice. Această inițiativă a avut scopul de a încuraja persoanele de toate vârstele să practice activitatea fizică într-un mod distractiv, educativ și captivant. Evenimentul a atras copii, tineri și adulți – trecători și spectatori deopotrivă – care s-au alăturat cu entuziasm dansului, împărtășind bucuria mișcării alături de membrii proiectului.
Activitățile s-au încheiat cu o seară tradițională bulgară, organizată de Ansamblul Folcloric Zora. Partenerii din Bulgaria au prezentat costume tradiționale bulgărești, jocuri și dansuri populare, precum și preparate culinare autentice și obiceiuri transmise din generație în generație. A fost un mod memorabil de a celebra bogata moștenire a țării gazdă, promovând schimbul cultural și întărind prieteniile dintre participanți.
Fiecare participant a primit un certificat de participare, recunoscând contribuția sa la succesul proiectului. De asemenea, au fost acordate certificate Youth Pass atât tinerilor participanți, cât și lucrătorilor de tineret, evidențiind competențele dezvoltate pe parcursul reuniunii, inclusiv comunicarea interculturală, munca în echipă, leadership-ul, creativitatea și starea de bine fizică prin dans și mișcare.
În ultima zi de proiect, reprezentanți ai tinerilor din cele trei țări partenere au participat la o emisiune radio în orașul Ruse, împărtășind publicului local din experiențele acumulate în timpul acestei reuniuni. Întâlnirea din Bulgaria s-a încheiat cu un chestionar de feedback aplicat tinerilor participanți și liderilor de grup.
Dincolo de dans, acest proiect oferă tinerilor participanți ocazia de a-și dezvolta creativitatea, munca în echipă și înțelegerea interculturală, cultivând o apreciere mai profundă pentru tradițiile și valorile care conectează diferite comunități europene.
Post your comments