Preşedintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina: Facturile la energie şi gaze trebuie să fie suportabile şi să poată fi plătite atât de populaţie, cât şi de companii, pentru ca NIMENI să nu fie deconectat!

Marian Mina

Facturile la energie şi gaze trebuie să fie suportabile şi să poată fi plătite atât de populaţie, cât şi de companii, pentru ca NIMENI să nu fie deconectat! PSD susţine în continuare pachetul de măsuri privind contracararea scumpirilor masive ale energiei, care trebuie aplicat urgent: de la 1 februarie şi nu de la 1 aprilie!
Plafonarea prețurilor, compensare, reducerea TVA, introducerea impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a liberalizării prețurilor la energia electrică, toate aceste măsuri propuse de PSD ajută populația și economia dar, totodată, au un impact pozitiv şi asupra bugetului de stat.
De asemenea, este vitală, atât pentru populație cât și pentru economie, nu doar scăderea facturilor, ci și descurajarea ulterioară a scumpirilor și a conduitei speculative a furnizorilor și producătorilor. Pe termen imediat, PSD vine cu noi măsuri:
o Plafonare și creșterea pragului de energie consumată de la care se aplică
o Compensare
o Introducerea impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a liberalizării prețurilor la energia electrică
o TVA redus la 5% la facturi
Astfel, pentru consumatorii casnici, pentru perioada 1 februarie-1 Mai 2022:
▪️ Se plafonează prețul energiei electrice active la 0,308 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,29 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%
▪️ Se plafonează prețul gazelor la 0,2 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,06 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%
▪️ Pragul de consum lunar pentru care se aplică plafonarea crește la 500 kwh/lună, la electricitate, și la 400 mc/lună la gaz
Pentru economie și infrastructură critică (școli, spitale, instituții de cultură), pentru perioada 1 Februarie-1 Mai 2022:
▪️ Se plafonează prețul final al energiei electrice la 0,700 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus
▪️ Se plafonează prețul final al gazelor la 0,300 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus
▪️ Pentru contractele în derulare al căror nivel este SUB prețul plafonat, rămân în derulare în condițiile contractuale, singura diferență fiind că li se aplică TVA redus de 5%.
Toate contractele în derulare care sunt PESTE prețul plafonat se vor restructura la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15% peste prețul pieței la termen la 31.12.2022 (așa cum este ea valabilă la data de 15 ianuarie 2022). Restructurarea se va face în termen de 60 de zile în baza unui 4mec35anism stabilit de ANRE.2


Publicat  :  ianuarie 17, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare