Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Municipiul Giurgiu are nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului pentru subvenționarea prețului la gigacalorie

Dan Motreanu

𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐭𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐜𝐚̆𝐥𝐝𝐮𝐫𝐚̆: „𝐄𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐜𝐚 𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐮𝐬𝐭̧𝐢𝐧𝐞 𝐨 𝐬𝐮𝐛𝐯𝐞𝐧𝐭̧𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝟕𝟖%”

Municipiul Giurgiu are nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului pentru subvenționarea prețului la gigacalorie. Susțin demersurile pe care le face în acest sens primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu. Din păcate, până în acest moment, primăria municipiului Giurgiu nu are un răspuns cert în ceea ce priveşte solicitarea transmisă către Guvern și Ministerul Dezvoltării pentru acordarea unui sprijin financiar. Adrian Anghelescu a adresat o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanţelor şi parlamentarilor PNL şi PSD.
10.000 de oameni riscă să rămână în frig și trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o criză energetică la nivel european și combaterea efectelor acesteia depășește posibilitățile majorității comunităților locale din România. Municipiul Giurgiu are nevoie de sprijinul guvernului, la fel ca majoritatea localităților din țară racordate la sistemul centralizat de termoficare. Faptul că orașe mult mai bogate, precum București, Timișoara, Iași sau Craiova apelează la sprijinul guvernului, este, din păcate, o dovadă suplimentară că autoritățile locale nu au forța financiară de a rezolva această situație.
Adrian Anghelescu și echipa sa au făcut tot ceea ce este omenește posibil și au epuizat toate soluțiile pe plan local. Agentul termic este asigurat până pe 8 februarie, după vânzarea a 700 de certificate de CO2, pe care s-a obținut suma de 350.000 de lei. Fără sprijin financiar de la guvern va fi activat un plan de urgenţă, adică agentul termic va fi furnizat doar către Spitalul Judeţean de Urgenţă şi instituțiile sociale.
În prezent, primăria subvenționează prețul gigacaloriei cu 78% și nu mai are soluții pe plan local. Plata subvenției depășește posibilitățile administrației locale, în condițiile în care prețul gazelor a crescut de cinci ori, iar subvenția a ajuns la 16 milioane de lei, pentru două luni, comparativ cu 5,5 milioane de lei, pentru toată perioada de iarnă a anului trecut. Eliminarea subvenției ar duce la creșterea de cinci ori a facturilor, o familie care locuiește într-un  apartament de două camere ar plăti 2.000 de lei, în loc de 500 de lei. Nici creșterea taxelor nu este o soluție, pentru că majoritatea giurgiuvenilor au venituri mici.
Toate resursele financiare ale administraţiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului în avans şi, în curând, autoritățile locale nu vor mai putea asigura întreţinerea oraşului, dezvoltarea şi cofinanţarea pentru proiectele europene ce urmează să fie implementate.
Criza energetică nu trebuie intepretată în cheie politică, așa cum am senzația că fac unii colegi din coaliția de guvernare. Sper că demersul va fi sprijinit și de parlamentarii PSD din Giurgiu și de prefectul județului, în condițiile în care giurgiuvenii au nevoie de ajutor, iar criza nu este imputabilă administrației locale.
Legea bugetului de stat pentru anul 2022 prevede o linie de finanțare de 400 milioane de lei, prin care Ministerul Dezvoltării sprijină autoritățile locale pentru încălzirea pe bază de gaze naturale. Dacă este nevoie de alocarea de fonduri suplimentare, Ministerul Finanțelor are datoria să găsească soluții. Problema nu este nouă, a fost semnalată din timp Guvernului de către Asociația Municipiilor din România și era cunoscută în momentul în care actualul ministru al Finanțelor și-a preluat mandatul.

 


Publicat  :  februarie 7, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare