Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Am votat în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European dosarul ce vizează modificarea Directivei privind mierea!

Motreanu-PE

Proiectul nostru de raport a integrat cu succes viziunea mea și a PPE de a-i proteja pe apicultorii noștri de concurența neloială, de a oferi o transparență crescută consumatorilor, de a interzice procedurile care deteriorează calitatea mierii, precum și de a reduce importurile de miere frauduloasă.
Raportul adoptat în comisia parlamentară este mult mai ambițios decât propunerea originală a Comisiei Europene, stabilind obligația de a trece pe etichetă, nu doar originea mierii, ci și procentajul corespunzător în greutate al mierii în funcție de proveniență.
Calitatea mierii este strict legată de originea acesteia iar numeroase importuri din țări non-UE, cum ar fi China, promovează tipuri de miere care au la bază sirop de zahăr.
Mai mult, pentru a detecta mai ușor frauda și a facilita efectuarea de controale, am votat un sistem de trasabilitate consolidat și armonizat la nivelul Uniunii Europene.
Dacă sistemul va fi implementat în următorii ani, cetățenii noștri vor avea certitudinea că achiziționează miere adevărată, iar producătorii vor primi un preț corect pentru produsele lor de cea mai înaltă calitate, stimulând totodată dezvoltarea apiculturii.
Nu în ultimul rând, albinele, în procesul de a genera miere, efectuează o funcție esențială, acea de a poleniza culturile noastre, contribuind astfel la securitatea alimentară europeană.


Publicat  :  noiembrie 16, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare