Parteneriat pentru testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV

test papanicolau

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) au semnat un protocol de colaborare cu Primăria Giurgiu pentru implementarea unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. In cadrul acestuia, femeile între 24 şi 64 de ani din Giurgiu, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia.

„Incidența cancerului de col uterin poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening, ȋnsă, din păcate, ȋn Romȃnia gradul de prevenţie este foarte redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, comparativ cu peste 70% ȋn majoritatea ţărilor din UE. Tocmai de aceea, ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE. Este absolut necesar să creştem numărul femeilor care se testează, iar proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare reprezintă un pas foarte important ȋn acest demers.”, declară Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

„Suntem ȋn permanenţă preocupaţi să realizăm sau să ne implicăm ȋn programe care să crească bunăstarea locuitorilor din Giurgiu. Cu atȃt mai mult am răspuns pozitiv parteneriatului ȋn cadrul acestui proiect, cu cȃt el vizează un subiect atȃt de sensibil şi de important – sănătatea femeilor. Ne bucurăm că putem, alături de partenerii din cadrul proiectului, să oferim femeilor din Giurgiu posibilitatea de testare gratuită şi să contribuim, astfel, la prevenirea acestei forme de cancer şi, implicit, la sănătatea locuitorilor din Giurgiu”, spune Adrian Anghelescu, primarul municipiului Giurgiu.

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pot contacta coordonatorul judeţean al proiectului, Elena Groasa, la numărul de telefon 0769.942.108.


Publicat  :  martie 17, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare