PARTENERIAT COMUNITAR ÎN SPRIJINUL PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI INSTITUȚIONALIZATE

f

Persoanele cu dizabilități instituționalizate în centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu beneficiază de sprijin comunitar în derularea unor activități de reintegrare socială.

Pentru persoanele beneficiare de servicii sociale în centre rezidențiale, adulți care de-a lungul vieții, începând din copilărie, au trăit numai în instituții, D.G.A.S.P.C. Giurgiu (instituție în subordinea căreia se află centrele respective) organizează acțiuni care au drept scop creșterea calității vieții, promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială și facilitarea participării acestora la viața socială.

Un exemplu în acest sens îl constituie implicarea beneficiarilor de servicii sociale din centrele și locuințele protejate din localitățile Oinacu, Izvoarele și Giurgiu, în cursul lunii septembrie 2018, în activități prin care se urmărește reintegrarea socială a acestora.

llAstfel, în data de 11 septembrie 2018, pentru un prim grup, constituit din 20 de persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, au fost organizate o plimbare cu șalupa pe Dunăre, o vizită la Muzeul Județean Teohari Antonescu și o vizită la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia. Beneficiarii de servicii sociale au avut ocazia să vadă frumusețile naturii plimbându-se cu șalupa pe Dunăre, au fost interesați să afle informații privind istoria și activitățile muzeale iar la mănăstirea Sfântul Ion Rusul le-a fost servit un prânz copios la trapeză si au vizitat lăcașurile de cult.

Parteneriatul comunitar pornește de la premisa că responsabilitatea faţă de persoanele cu dizabilități nu trebuie să aparţină unei singure autorităţi sau instituţii, ci întregii comunități. Mă bucur că, la solicitările noastre, mai mulți parteneri și actori instituționali au răspuns cu promptitudine și amabilitate, cu toții înțelegând necesitatea de a sprijini reintegrarea socială a grupurilor vulnerabile; oameni cu suflet mare precum Florin Oprea- director Căpitănia Zonală Giurgiu, Gabriel Mihai- Restaurantul La Ponton din Portul Giurgiu,  Ionel Muscalu-manager Muzeul Județean, Prea Sfinția Sa dr. Ambrozie- Episcopul Giurgiului, Arhimandrit Teodor Șerban- starețul Mănăstirii Sfântul Ioan Rusul, s-au străduit ca beneficiarii de servicii sociale din centre, persoane cu dizabilități care trăiesc o mare parte din viața lor în instituții, să nu mai simtă respingere, ci să simtă că fac parte din comunitate, fapt pentru care doresc să le mulțumesc tuturor pentru implicarea în susținerea acestei prime acțiuni din luna septembrie, dar și a celor care vor urma”, a declarat Dan Sima, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.


Publicat  :  septembrie 12, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare