În Bolintin Vale se afla un centru de intervenţie terapeutică pentru copii ce suferă de autism.

10500546_10202133961230172_8325209758727943948_n
Psihologul Cristina Lupaşcu este născută în Tulcea şi locuieşte în Bucureşti.Cu toate acestea a ales localitatea Bolintin Vale pentru a deschide, în vara anului 2013, un Centru de Intervenţie Terapeutică pentru persoanele afectate de autism.
Când a început, alături de alte trei colege, prin Fundaţia „Minţi deschise” , puţine persoane au crezut în el.
Treptat a reuşit să convingă tot mai multă lume de necesitatea unui astfel de centru. În zona Bolintin sunt 30 de copii ce suferă de această boală cumplită, atât pentru copil cât şi pentru părinţi. În ajutorul fundaţiei au venit Consiliul judeţean Giurgiu, Primăria Bolintin Vale, Corsarul Roşu SRL, Daniel Traistaru, preşedinte PSD Bolintin Vale, Noriel şi Raiffeisen Bank: “Ne propunem să ajutăm fiecare copil sau persoana care ne calcă pragul, printr-o terapie în condiţii ideale, respectiv până la 8 ore zilnic, iar terapia să se desfăşoare individual cu un terapeut, plus ore de logopedie, kinetoterapie, ateliere de creaţie, evenimente de socializare cu copii tipici şi o ieşire pe săptămână la activităţi relaxante precum hipoterapie, teatru sau film.” spune psihologul Cristina Lupaşcu.
În acest moment, în mod frecvent în centrul de la Bolintin sunt trataţi 4 copii. Capacitatea maximă este de 10 copii, însă unii mai vin, alţii mai pleacă. În mod paradoxal, psihologilor de aici le este mai greu să lucreze cu părinţii copiilor: ” Provocarea cea mai mare este să-i facem pe părinţii acestor copii să înţeleagă ca nu este o boală obişnuită.. Mulţi dintre ei nu înţeleg, noi le stabilim un plan de acţiune şi în familie, pe care de multe ori nu-l respectă. Cu aceşti copii trebuie să lucrezi de când se trezesc şi până se culca, terapia în această boală nu are pauză.”
Totul în centru de la Bolintin se desfăşoară pe bază de voluntariat, nimeni nu este plătit pentru munca depusă.
Mulţi părinţi sunt obligaţi să renunţe la programul de terapie, deoarece nu îşi permit să suporte cheltuielile de transport.


Publicat  :  decembrie 10, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare