Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu – reunit de urgență în ședință de lucru, în contextul fenomenelor meteorologice extreme manifestate la nivelul județului

40990ae1-2b68-4cca-9892-b40c7872826b

Urmare a manifestării, în seara de 17.07.2025, a avertizărilor meteorologice nowcasting tip cod roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu a fost convocat la ședință extraordinară, la data de 18.07.2025, pentru a evalua pagubele produse la nivel județean de fenomenele meteo extreme menționate și pentru a aproba măsurile necesare gestionării efectelor generate de acestea.

Prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, locotenent-colonel Alexandru Slav, a adus la cunoştinţă celor prezenţi situaţiile de urgenţă la care pompierii au intervenit din data de 17.07.2025 şi până în prezent, în vederea limitării şi înlăturării efectelor produse de fenomenele meteorologice vizate, și anume:

– localitățile Moșteni și Poenari: copaci căzuți pe cabluri de electricitate și pe carosabil; 

– oraşul Bolintin Vale: degajare elemente de acoperiș și tencuială de pe un bloc, căzute pe carosabil și autoturisme; 

– autostrada A1, km 38: copaci căzuți pe carosabil; 

– autostrada A1, km 23: degajare indicator de circulație căzut pe carosabil, sens de mers spre București; 

– localitatea Ulmi (15 zone): cabluri de electricitate rupte, copaci prăbușiți pe autoturisme, locuințe, cabluri de electricitate și carosabil; elemente de construcție (acoperiș) desprinse de pe o clădire; 

– localitatea Joița (4 zone): copaci căzuți în gospodării, pe carosabil și pe cablurile de electrice; 

– localitatea Poenari: copac căzut pe acoperișul unei locuințe;

– localitatea Săbăreni: copac căzut pe cabluri de electricitate;

– localitatea Icoana (2 zone): copac căzut pe un autoturism;

– localitatea Palanca (2 zone): copac căzut pe cabluri de electricitate.

Prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu a adăugat că pe timpul manifestării celor două coduri meteorologice au fost afectate 11 autoturisme și 12 locuințe.

În ceea ce privește rețelele de electricitate avariate, reprezentantul Reţele Electrice Muntenia S.A. Giurgiu, Marian Mărgean, a transmis în prezent este în lucru rezolvarea a 100 de sesizări, care vor fi remediate până la sfârșitul zilei.

La rândul său, directorul Direcţiei Silvice Giurgiu, Alexandru Nedelea, a precizat că vijeliile au afectat 120 ha de pădure (circa 2.500 mc), iar săptămâna viitoare vor fi efectuate demersurile necesare pentru stabilirea exactă a pagubelor.

Nu în ultimul rând, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, Petra Ochișor, a menționat că în localitatea Ulmi au fost afectate câteva spaţii protejate.

Ulterior acestor intervenții, membrii C.J.S.U. Giurgiu au aprobat în unanimitate de voturi ”Planul de măsuri necesare pentru revenirea la starea de normalitate, în urma pagubelor produse de fenomenele vizate în avertizările meteorologice nowcasting tip cod portocaliu şi cod roşu din data de 17.07.2025”, care are următorul cuprins:

1. Stabilirea valorilor de refacere a infrastructurii de utilităţi publice, de comunicaţii şi de apărare împotriva inundaţiilor în regim de urgenţă.

Răspund: Reţele Electrice Muntenia S.A. Giurgiu, Apa Service S.A. Giurgiu, Distrigaz Sud Reţele S.R.L. – Direcţia Regională Bucureşti de Distribuţie – Punct de lucru Giurgiu, S.C. Uzina Termoelectrica Production Giurgiu S.A., C.F.R. Călători Giurgiu, Secţia de Drumuri Naţionale Giurgiu, Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu

2. Realizarea unei cooperări permanente cu administratorii drumurilor din zonele afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru menținerea în condiții corespunzătoare a arterelor de circulație.

Răspund: Instituția Prefectului – Județul Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu, Secția de Drumuri Naționale Giurgiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu

3. Dispunerea măsurilor de către autoritățile locale afectate privind asigurarea serviciilor vitale pentru comunități (energie electrică, alimentarea cu apă). 

Răspund: comitetele locale pentru situații de urgență afectate de avertizările din data de 17.07.2025

4. Monitorizarea evoluției fenomenelor meteorologice periculoase, concomitent cu transmiterea informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice către autoritățile locale, în vederea organizării activităților specifice care se impun în asemenea situații.

Răspunde: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlaşca” al judeţului Giurgiu

5. Patrularea pe sectoarele de drum afectate de fenomenele meteorologice, în vederea prevenirii producerii de evenimente rutiere.

Răspunde: Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu

6. Monitorizarea cu atenţie sporită a evoluţiei nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă din judeţul Giurgiu.

Răspunde: Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu

7. Asigurarea schimbului de date și informații între componentele Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Răspund: membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din judeţul Giurgiu

23775083-6dad-4526-8826-6ef4357e453aPrecizăm că după încheierea şedinţei, prefectul județului Giurgiu, Ion Ghimpețeanu, s-a deplasat în teritoriu, în localităţile afectate, în vederea constatării pagubelor și colectării de la primării a unor date ce trebuie transmise în regim de urgență către Secretariatul General al Guvernului, conform unei machete defalcate pe următoarele domenii: infrastructură, agricultură, silvicultură, imobile, obiective socio-economice.


Publicat  :  iulie 18, 2025

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare