ACȚIUNE ORGANIZATĂ PENTRU COPII CU OCAZIA ZILEI SFÂNTULUI ANDREI

e

Copiii aflați în plasament la casele de tip familial Soarele și Sfântul Ioan, structuri rezidențiale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, au participat joi, 29 noiembrie 2018, la o acțiune organizată special pentru ei de Muzeul Județean Teohari Antonescu.
În cadrul acțiunii intitulate “Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei”, cei 20 de copii, având vârste cuprinse între 4 și 15 ani, au fost prezenți în secția de etnografie a Muzeului Județean unde au aflat, de la specialiștii acestei instituții de cultură, informații interesante legate de tradițiile populare la sărbătoarea Sfântului Andrei, tradiții legate de gospodăriile oamenilor, măritișul fetelor, precum și superstițiile privind această zi. Pentru a respecta tradiția conform căreia înainte de ziua Sfântului Andrei, seara, se pune grâu la încolțit, fiecare copil a primit câte o punguță cu grâu și câte un vas.
La rândul lor, copiii au prezentat un program artistic, în care au recitat poezii legate de bobul de grâu, de pâine și de ziua Sfântului Andrei.
La acțiune a participat și Daniela Cioacă, care deține în Giurgiu brutăria “Cuptorul de Aur”, care le-a vorbit copiilor despre semnificația pâinii, despre cum se prepara în trecut, dar și despre valoarea nutritivă a diferitelor sortimente de pâine și specialități. Copiii au avut ocazia să admire frumusețea mai multor pâini coapte la „Cuptorul de Aur” dar și să le savureze gustul.5
“Am avut inițiativa întâlnirii cu acești copii minunați astăzi, înainte de ziua Sfântului Andrei, precursor al sărbătorilor de iarnă, pentru a le prezenta tradițiile vlăscene și pentru a le cultiva dragostea pentru obiceiurile specifice zonei noastre. Am apreciat modul plăcut în care s-au prezentat, dar și faptul că au promis că vor pune, în această seară, grâu la încolțit. Am apreciat de asemenea și colaborarea cu Cuptorul de Aur, care a răspuns cu generozitate dorinței noastre de a fi astăzi alături de copii”, a declarat Ionel Muscalu, manager al Muzeului Județean Teohari Antonescu.


Publicat  :  noiembrie 30, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare