Zâmbim împreună! – Efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii orale

z1

Mesajele de pe pachetele de ţigări au rolul de a ne avertiza asupra riscurilor la care se expun fumătorii. Principalele boli la care ne gândim în asociere cu fumatul sunt cancerul pulmonar şi afecţiunile cardiace. Ceea ce este pierdut din vedere este faptul că fumatul are un efect nociv şi asupra sănătăţii orale.
În continuare voi prezenta câteva dintre cele mai frecvente afecţiuni cauzate de fumat.
Boli parodontale: Studiile au descoperit că tutunul poate fi unul dintre cei mai mari factori de risc în dezvoltarea bolilor parodontale. Pentru aceasta afecţiune există câteva simptomatologii definitorii:
Gingiile devin inflamate
La momentul periajului dentar gingiile pot sângera
Dinţii devin mai sensibili la periaj
Gingiile se pot retrage iar dinţii pot devenii mobili
Parodontoza este o afecţiune cronică de tip inflamator a gingiei şi a ţesuturilor de susţinere a dintelui pe arcada. Cauza principală a apariţiei acestei afecţiuni este placa dentară, peliculă compusă în principal din bacterii. Fumatul poate schimba componența plăcii dentare, crescând numărul de bacterii care sunt mai agresive. Tutunul distruge sistemul imunitar şi favorizează apariţia acestei afecţiuni, cu implicaţii grave asupra sănătăţii dinţilor.
Cancerul bucal: Este una dintre cele mai grave afecţiuni a cărei apariţie poate fi determinată şi de consumul de tutun. Persoanele care fumează perioade îndelungate de timp şi cei care asociază fumatul cu consumul de alcool sunt printre cele mai expuse riscului apariţiei cancerului oral.
Coloraţia dinţilor: Un alt efect negativ al fumatului este reprezentat de apariţia petelor de nicotină pe suprafaţa dinţilor. În timp, dinţii fumătorilor capătă o culoare din ce în ce mai maronie.
Halena: Afecţiune frecvenţă a cavităţii orale, cunoscută în mod obişnuit cu respiraţie urât mirositoare, poate fi cauzată de fumat.
Peri-implantita: Fumatul scade rata de succes a implanturilor dentare şi creşte riscul apariţiei unei afecţiuni inflamatorii în jurul implanturilor numită peri-implantita. (afecţiune inflamatorie distructivă a osului din jurul unui implant dentar).
Din păcate singura măsură eficienţa este renunţarea la fumat. În acest fel, vor fi reduse riscurile asupra sănătăţii dumneavoastră. Medicul dumneavoastră stomatolog v-ar putea recomanda pasta de dinţi, respectiv apa de gură potrivită, care să eficientizeze igiena orală. Controalele periodice au o importanţă deosebită deoarece riscul apariţiilor afecţiunilor orale este mai frecvent întâlnit în cazul fumătorilor.

Zâmbim împreună!
Dr. Alexandru Hioara


Publicat  :  august 22, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare