Un model de succes : Şcoala profesională Clejani

IMG_4105În toamna anului 2016, în comuna Clejani a fost inaugurata o şcoală profesională, cu profilul electromecanic – utilaje şi instalaţii industriale.
28 de elevi beneficiază de condiţii excelente de studiu, transport gratuit, burse şcolare şi burse de merit.
Este un proiect unic în judeţul Giurgiu, iniţiat de către primăria Clejani, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Giurgiu şi OMV Petrom.
Luni, 12 iunie, primarul Florin Nidelea a avut o întâlnire cu Georgeta Tudor, CSR Specialist OMV Petrom şi Mihaela Stoica, directorul Şcolii Gimnaziale Clejani, în cadrul căreia a fost evaluat stadiul implementării proiectului şi a fost pregătit anul şcolar 2017 – 2018.
” Şcolă Profesională Clejani este proiectul meu de suflet. Am reuşit să – l realizăm, cu sprijinul OMV Petrom şi Inspectoratului Şcolar Giurgiu. Le mulţumesc în numele comunităţii din Clejani.
Toţi elevii beneficiază de o bursă de 200 de lei/lună.
OMV Petrom a dotat complet un laborator şcolar şi oferă burse substanţiale de merit. 270 de milioane de lei se împart anual elevilor care au rezultate şcolare foarte bune.
Săptămâna viitoare, elevii vor începe perioada de practică, în cadrul unei firme de profil.
Începând cu anul şcolar 2018- 2019, ne-am propus să înfiinţăm şi o clasă cu profilul mecanizator – agricol.”, ne-a declarat Florin Nidelea, primarul comunei Clejani.
În perioada 2-7 iulie 2017 vor avea loc înscrierile pentru noul an şcolar. Sunt aşteptaţi elevi din Clejani, dar şi din comunele învecinate (Letca Nouă, Bucşani, Bulbucata)
Astfel de proiecte, sunt susţinute constant de către OMV Petrom.
„Învățământul profesional este un subiect disputat în ultima vreme. Avem, pe de o parte, nevoie de meseriași, dar, pe de altă parte, ei nu sunt respectați și nu au resursele de dezvoltare în sensul unor capacități reale de orientare către client.
Se spune că serviciile din România sunt mult sub nivelul calitativ al celor din Europa de Vest. Ai nevoie de un instalator? În primul rând, dacă n-ai o „relație” nici nu prea ai cum să dai de unul sau, cel puțin, suficient nu repede.
Ai găsit, în sfârșit un contact? Poți să ai surprize. Vine să rezolve, dar a doua zi observi că lucrarea n-a fost executată cum trebuie. Poate nu e o regulă, și sunt cu siguranță și mulți profesioniști, dar problema de bază rămâne. Servicii ieftine, de multe ori de o calitate îndoielnică. De ce? România are prea puțini meseriași calificați, iar cei care există trăiesc cu impresia că nu practică o meserie suficient de respectată. Și ca atare, probabil nici nu se străduiesc prea mult.
Iar ca situația să se schimbe, avem nevoie de tineri care să aleagă și să facă o meserie din pasiune și cu încrederea că vor fi respectați. „, este parte a filosofiei OMV Petrom, implementata prin proiectul „Țara lui Andrei „.


Publicat  :  iunie 12, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare