Niculae Bădălău: ” Când ajunge ministru este ca un împărat „!

Nizulae BadalauAproape zilnic, fiecare dintre noi resimţim în relaţiile cu instituţiile statului birocraţia şi centralizarea din România. Un stat birocratic şi mai centralizat decât în perioada comunistă, aşa arată România, membră a Uniunii Europene.
În ultimele conferinţe de presă, Niculae Bădălău, senator PSD de Giurgiu, a scos în evidenţă aceste probleme.
A făcut acest lucru şi în cadrul conferinţei de presă de joi, 24 mai 2018:
” Noi vorbim despre descentralizare ca de o poveste, nu am descentralizat nimic. Eu am discutat cu miniştrii, suntem colegi, prieteni, ne ştim de atâţia ani. Până să ajungă ministru, are o părere în problema descentralizării, debirocratizării. Când ajunge ministru, este ca un împărat, ar lua cât mai multe direcţii.
Avem exemplul Apelor Române, că tot a fost discutat acest subiect: ce legătură are Apele Române şi de ce trebuie să aparţină de un minister şi nu de administraţiile locale?
Atunci când vin inundaţiile, tot Prefectura, ISU, Consiliul judeţean şi primăriile se implică. Atunci, ce fac cei de la Apele Române? Încasează taxe, atât. Din toate veniturile pe care ei le au în administrare, niciun leu nu vine la localitatea pe raza teritorială unde le obţine, toate merg la Bucureşti. Atunci care este descentralizarea? Administraţiile locale au primit doar cheltuielile, nu şi sursele de venit.
Redevenţa pentru toate terenurile care sunt la ADS este încasată de stat. Statul nu a fost niciodată proprietar de terenuri, dar încasează impozite şi redevenţă pentru aceste terenuri. În schimb, autorităţile locale primesc sume infime prin bugetele de echilibrare. Aceste surse de venit trebuie să meargă la localităţi.
Descentralizarea a fost o poveste frumoasă a tuturor partidelor: când au fost în opoziţie au zis că o susţin, când au venit la putere s-au răzgândit: cum să o dăm noi la ăştia, o coordonăm noi?! „, a mai declarat senatorul Niculae Bădălău.


Publicat  :  mai 24, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare