ITM Giurgiu va controla angajatorii ce utilizează substanțe chimice cancerigene

În primul trimestru al anului 2017 se desfăşoară, la nivel naţional, acţiunea “Controlul punerii în aplicare a legislaţiei de protecţie a lucrătorilor expuşi la agenţi chimici cancerigeni”. Această acţiune are ca obiectiv principal prevenirea cancerului profesional prin controlul punerii în aplicare a legislaţiei specifice şi prin conştientizarea factorilor interesaţi.

16652731_10206429071005232_1176164604_n
Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în UE. Expunerea profesională la substanţe cancerigene este un factor major de risc cancerigen şi prin urmare, sunt necesare soluţii pentru a reduce expunerea la agenţi cancerigeni la locul de muncă, stabilindu-se trei direcţii de acţiune în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi anume propuneri legislative, creşterea îndrumării şi conştientizării. Substanţele cancerigene se folosesc în multe activităţi economice: agricultură, industria extractivă, coafor, laborator de cercetare, construcţii, gaz, şantiere navale, petrochimie, imprimării, industria textilă, industria materialelor plastice, sectorul sanitar.

Legislaţia de securitate şi sănătate în muncă stabileşte o serie de dispoziţii concrete specifice agenţilor cancerigeni în H.G.1093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni la locul de muncă. Conform H.G.1093/2006, angajatorii au obligaţia să identifice şi să evalueze riscurile pentru lucrători, asociate cu expunerea la agenţii cancerigeni. Valorile limită de expunere sunt stabilite în anexele la H.G.1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici.
Pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale specifice, Inspectoratul Teritorial de Munca Giurgiu va derula în lună martie 2017, controale la agenţii economici care utilizează substanţe chimice cu risc cancerigen, din domeniile de activitate care utilizează substanţe/amestecuri chimice cancerigene de categoriile 1A şi 1B conform Regulamentului CLP,[] Deoarece aceştia să revadă măsurile pe care să le aplică pentru reducerea expunerii lucrătorilor la substanţe cancerigene.

Categoria de agenți cancerigeni 1A cuprinde substanţe despre care se ştie că au potenţial să provoace cancer uman. Cele mai cunoscute sunt: benzenul, azbestul, anhidrida arsenioasă, benzidina, trioxidul de crom, clorura de vinil, nichelul (compuşi), pulberea de lemn de esenţă tare, produse rezultate din prelucrarea ţiţeiului şi a cărbunelui etc.
În categoria 1B sunt clasificate substanţe care se presupune că sunt cancerigeni umani, de exemplu, fibra de sticlă, oxidul de etilenă, acrilamida, acrilonitrilul, benzopirenul, hidrazina, diazometanul, beriliul, bicromaţii, cadmiul (compuşi), sulfatul de etil, formaldehida, tricloretilena, 1,2 dicloretanul


Publicat  :  februarie 9, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare