„Cum au ajuns giurgiuvenii boii boierilor”!

Boierii

Motto: Boierul era un mare stăpân de pământ care deținea și o funcție înaltă în stat; nobil, persoană din aristocrația feudală est-europeană. Termenul poate proveni din cuvântul „boi”; un om bogat este un proprietar de boi. (Wikipedia.org)

Imediat după 1990, fostul preşedinte, Ion Iliescu a folosit în toate campaniile electorale tema reîntoarcerii boierilor:”Nu ne vindem tara, boierii vor să ne ia din nou pământurile”!, acestea erau temele de campanie ale PSD. Anii au trecut şi pe tăcute PSD-istii au devenit boierii de astăzi.
Cel puţin aici, la noi în sud, sunt în fiecare localitate 3-4 mari proprietari de terenuri agricole. Populaţia fiind îmbătrânită şi în imposibilitate de a-şi lucra pământul, acesta a vândut, sau arendat , terenurile către proprietarii de asociaţii. Aceştia sunt fie romani, fie, în multe localităţi, cetăţeni de origine arabă.

Cetăţenii arabi, care au teren cumpărat sau arendat în judeţul Giurgiu sunt, în majoritatea cazurilor, sirieni sau libanezi. Propietarii de terenuri de origine siriană sunt oamenii serviciilor din ţara respectivă, trimişi în România pentru a face bani. Cei libanezi sunt trimişi de o comunitate, dintr-o anumită zonă, pentru a a înmulţi banii strânşi de către această.. Romanii sunt oameni care au avut iniţiativa şi sprijin politic.

Aceşti noi boieri sunt şi cei care dictează influenţa politică într-o anumită localitate. Au bani, foarte mulţi bani, au mijloacele de constrângere şi interesul pentru a susţine o anumită forţă politică. Primăria eliberează adeverinţele pentru ajutorul APIA, tot acolo pot fi scutiţi sau amânaţi pentru impozitul de teren, în evidenţele primăriei se afla terenurile disponibile şi cele care pot fi comasate. Aceste persoane, proprietari de mari suprafeţe agricole, sunt cele care dictează rezultatul alegerilor într-o anumită localitate, iar, întotdeauna, acestea sunt cu cei aflaţi la putere.

Studiu de caz: În comuna Răsuceni, Ponta a obţinut cel mai bun rezultat la nivel de judeţul Giurgiu:84,23%.
Comuna este compusă din satele Cucuruzu, Răsuceni, Carapancea şi Coreea (Satul Nou). Este, probabil, cea mai săracă comună din judeţul Giurgiu, cu locuitorii cei mai amărâţi, care îşi câştigă existenţa din peştele prins pe bălţile comunei şi apoi vândut in satele vecine.
Peste 80% din pământul agricol al comunei este deţinut de fraţii Mareş, mai are ceva teren actualul primar Costel Spalatu şi încă o asociaţie.
Deşi la alegerile din 2012 fraţii Mareş au fost cei care l-au scos primar pe Costel Spalatu, la scurt „familia” a intrat in conflict cu primarul. Miza, schimbarea secretarului primărie.

Primarul a intenţionat chiar să-şi dea demisia, a plecat spre sediul prefecturii, a fost întors din drum, în ultimul moment. Între timp primarul si „familia” noilor boieri de Rasuceni s-au împăcat, secretarul fiind înlocuit. La alegerile din 2 noiembrie, boierii Mareş din Răsuceni s-au implicat şi au obţinut cel mai bun rezultat pentru PSD din judet.

Acesta este doar un exemplu concret, astfel de situaţii sunt întâlnite în aproape toate localităţile din Giurgiu. În acest moment, lumea satului giurgiuvean a revenit deja la nivel de evul mediu, cu boieri şi iobagi, care nu mai au nici un fel de drepturi şi speranţă.


Publicat  :  noiembrie 10, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare