Consilierii municipali şi judeţeni şi-au dublat indemnizaţiile lunare

2032-osÎn ultimele zile consilierii municipali şi cei judeţeni au avut de trecut o probă importantă: cea a moralităţii, probă pe care au picat-o ruşinos.
Aceştia trebuiau să răspundă la o întrebare simplă: Suntem de acord să primim, pentru 4 ore de muncă/lună, o indemnizaţie de 1300 de lei, atât cât câştigă majoritatea giurgiuvenilor care merg la muncă în fiecare zi? Cu mare bucurie, majoritatea aleşilor au răspuns DA.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede că aleșii pot primi până la 10 la sută/lună din indemnizația primarului sau președintelui Consiliu judeţean. Până în prezent procentul era de 5 %.
În majoritatea localităţilor din ţară consilierii au votat pentru cuantumul maxim: 10 %. Au fost şi excepţii (Brăila, Caransebeş etc), unde aleşii au ales cu bun simţ un 5-9 %. La Giurgiu, atât consilierii locali, cât şi cei judeţeni, au votat pentru 10 %.
În prezent, indemnizaţia unui consilier municipal şi judeţean este de aproximativ 1300 lei brut. Reprezintă, aproape, un salariu minim pe economie, pentru o şedinţă de plen şi o şedinţă în comisii.
La consiliul municipal trebuie evidenţiată poziţia consilierilor Ladislau Pick şi Adrian Anghelescu, care nu votat împotriva acestor majorări. Cei de la ALDE s-au abţinut. Un vot de abţinere, în cazul acestui proiect de hotărâre, la care nu puteai să votezi decât DA sau NU, este greu de înţeles.
De-a dreptul jalnică prestaţia majorităţii consilierilor locali PNL.” Este legal, este legal ” ţipa consiliera Mirela Ciulacu la colegii de partid care au propus păstrarea indemnizaţiei de 5 %. Nu era vorba de legalitate, doar de moralitate.
Oricum, în ambele consilii, aleşii au votat cu burta, nu a fost o alegere doctrinară.
În consiliul local liberalii au votat pentru, la Consiliul judeţean au votat împotrivă. Cei de la ALDE la local s-au abţinut, la Consiliul judeţean au votat pentru.
Constanţi au rămas social democraţii, care au decis să înghită bucata cu os cu tot.
Nu este vorba de bani, sumele sunt nesemnificative. Este vorba doar de moralitate, conştiinţă, demnitate, respectul pentru statutul de ales local. În multe ţări europene, aceste demnităţi nu sunt retribuite. Este o onoare pentru cel ales să fie reprezentantul comunităţii.
La noi reprezintă doar o altă ocazie de a jumuli de pene pe fraierul care te-a votat.
” Se bat calicii pe ceaunul gol „, cum bine remarca Theodor Paleologul


Publicat  :  iulie 31, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare