Comercianţii de legume şi fructe din pieţe sunt obligaţi începând cu 1 mai să deţină atestat de producător, în locul certificatului de producător, iar marfa trebuie să o înregistreze într-un carnet special.
De asemenea, aceştia trebuie să elibereze chitanţă pentru marfa vândută.
Legea prevede că atestatele şi carneţele se obţin de la primăria pe raza căreia domiciliază şi produce agricultorul respectiv, după ce face dovada suprafeţelor de teren şi a efectivelor de animale, precum şi a producţiei existente, toate acestea fiind verificate scriptic şi faptic de angajaţii primăriei.
Conform actului normativ, vânzarea oricăror produse agricole sau de provenienţă animală se poate face doar în baza atestatului şi a carnetului de producător, iar marfa trebuie să provină exclusiv din gospodăria producătorului, altfel acesta risca amenzi de până la 22.500 de lei. Cumpărătorii trebuie să păstreze chitanţa tăiată de ţărani, altfel pot fi amendaţi şi ei de fisc cu 1.000 de lei.
Post your comments